Ich bin ein Berliner

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ich bin ein Berliner
Автор: Джон Ф. Кенеди
Реч на Джон Ф. Кенеди, произнесена в Западен Берлин на 26 юни 1963 г.
Джон Ф. Кенеди изнася речта си в Берлин

Горд съм да дойда в този град като гост на вашия изтъкнат кмет, който символизира по целия свят борбения дух на Берлин. И съм горд да посетя Федералната република с вашия изтъкнат канцлер, който в продължение на толкова години е посветил Германия на демокрация, свобода и напредък, и да дойда тук в компанията на моя събрат американец, генерал Клей, който е бил в този град по време на големите му кризисни моменти и отново ще дойде, ако някога настане нужда.

Преди две хиляди години най-гордата хвалба била „Civis Romanus sum“. Днес, в света на свободата, най-гордата хвалба е „Ich bin ein Berliner“. (Оценявам, че преводачът ми превежда моя немски!)

Има много хора по света, които наистина не разбират или казват, че не разбират, какъв е големият спорен въпрос между свободния свят и комунистическия свят. Нека да дойдат в Берлин. Има някои, които казват, че комунизмът е вълната на бъдещето. Нека да дойдат в Берлин. И има някои, които казват, в Европа и другаде, „Ние можем да работим с комунистите.“ Нека да дойдат в Берлин. И има дори няколко, които казват, че е вярно, че комунизмът е зла система, но той ни позволява да постигаме икономически напредък. Lasst sie nach Berlin kommen! Нека да дойдат в Берлин!

Свободата има много трудности и демокрацията не е съвършена, но ние никога не е трябвало да издигаме стена, за да държим хората си вътре, да им попречим да ни напуснат. Аз искам да кажа от името на моите сънародници, които живеят на много мили от тук на другата страна на Атлантика, които са твърде далеч от вас, че те изпитват най-голяма гордост, че са могли да споделят с вас, дори и от разстояние, историята на изминалите 18 години. Аз не познавам градче, не познавам град, който да е бил обсаден 18 години, който все още да живее с жизнеността и силата, и надеждата, и решителността на град Западен Берлин. Макар стената да е най-очебийната и ярка демонстрация на провала на комунистическата система, видна за целия свят, ние не изпитваме задоволство от нея, защото, както каза вашият кмет, тя е оскърбление не само срещу историята, но оскърбление срещу човечеството, разединяваща семейства, разделяща съпрузи и съпруги, и братя и сестри, и разделяща един народ, който иска да бъде съединен.

Това, което е истина за този град и истина за Германия – истински, траен мир в Европа не може никога да бъде осигурен, докато един от четирима германци е лишен от основното право на свободните хора и това е да направиш на свободен избор. За 18 години мир и добри намерения това поколение германци си е спечелило правото да бъде свободно, включително правото да обединят семействата си и нацията си в траен мир, с добра воля към всички хора. Вие живеете в защитен остров на свободата, но вашият живот е част от главния. Тъй че нека ви помоля на привършване, да вдигнете очите си отвъд опасностите на днешния ден, към надеждите на утрешния, отвъд свободата само на този град Берлин или на вашата страна Германия към възхода на свободата навсякъде, отвъд стената към деня на мир със справедливост, отвъд самите вас и самите нас към цялото човечество.

Свободата е неделима и когато един човек е поробен, всички не са свободни. Когато всички са свободни, тогава ние можем да погледнем към деня, когато този град ще бъде съединен в едно и тази страна, и този велик континент Европа, в един мирен и изпълнен с надежда свят. Когато този ден най-сетне дойде, както и ще стане, хората на Западен Берлин могат да изпитват трезво удовлетворение от факта, че са били на предните линии почти две десетилетия.

Всички свободни хора, където и да живеят, са граждани на Берлин и следователно, като свободен човек, аз изпитвам гордост от думите „Ich bin ein Berliner!“

Уикипедия
Уикипедия разполага със статия за Ich bin ein Berliner
Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в Съединените Щати, тъй като е дело на Федералното правителство на САЩ.