Уикиизточник:Разговори

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Съкращение:
У:Р

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикиизточник на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас – затова с удоволствие ще ви помогнем.

На тази страница можете ежедневно да задавате вашите въпроси, предложения и коментари. Тук се взимат исторически решения свързани с политиката на сайта или се провеждат важни обсъждания.


Авторски права[редактиране]

Здравейте, може ли някой простичко да обясни какво трябва да направи една възрастна жена, желаеща да предостави авторските права, които има като наследничка върху творчеството (стихове) на починал близък? При това не се оправя въобще с компютрите. Благодаря. --Randona.bg (беседа) 16:08, 30 януари 2021 (UTC)

Randona.bg, едно време в Уикипедия на български език беше достатъно изричното писмено съгласие на носителя на авторските права да се публикува под свободен лиценз трудът (включително и за търговски цели). Честно казано на мен това ми е достатъно, но не съм специалист - какво ще кажат по-запознати? Потребител:Iliev, Потребител:StanProg?--Алиса Селезньова (беседа) 20:06, 11 март 2021 (UTC)
Да, Алиса е права. Имейл би трябвало да върши работа, който може да се сложи на някоя страница тук. Ако дори имейл няма... Може би и сканирано хартиено писмо би свършило работа. По стандартите на Общомедия всичко това би било недостатъчно (там по идея проверяват дали изпратилият разрешение действително е носител на авторските права), но да кажем, че в случая можем да не се формализираме прекалено.
— Luchesar • Б/П 20:13, 11 март 2021 (UTC)

Благодаря ви! А може ли насочване към някакъв образец? --Randona.bg (беседа) 10:34, 12 март 2021 (UTC)

Randona.bg, сега забелязах, че в Уикипедия дори имаме страница w:Уикипедия:Разрешения за ползване на материали. Както указва и шаблонът, тя е поостаряла – например това, че текстовете трябва да са лицензирани (единствено) под GNU Free Documentation License мисля, че вече не е вярно. По-важното в случая е, че в страницата има Декларация за съгласие, която може да се използва. Доколкото виждам, основният лиценз тук, в Уикиизточник, вече е Creative Commons Attribution-ShareAlike License, така че най-добре да се ползва той. Т.е. тази част от декларацията би звучала „Давам съгласието си тази творба да бъде публикувана под свободния лиценз Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License (CC BY-SA 3.0).“ Относно „ТВОРБА“ вероятно може да се напише нещо като „С настоящото удостоверявам, че аз съм единствен носител на изключителните авторски права над творчеството на ИМЕ“. Може да има смисъл да се посочи и роднинската връзка за яснота. Между другото, това „единствен носител на изключителните права“ е важно: ако има и други наследници, почти сигурно те също трябва да дадат съгласие. Принципно също е важно дали няма някакви ограничителни споразумения по тези права (затова „изключителни“). За нас декларацията би била горе-долу достатъчна (важно е да сме показали очакваната добросъвестност), но е важно деклариращият също е да е наясно с тези неща, за да не вкара и себе си в проблеми.
— Luchesar • Б/П 13:33, 12 март 2021 (UTC)
Благодаря много. Ще разясна всичко това, особено за „единствения носител“ и „изключителните“ права, самата аз не съм толкова добре запозната с конкретната ситуация. Мисля, че много добре обяснихте и ще е много полезно и в бъдеще. Поздрави, --Randona.bg (беседа) 14:13, 12 март 2021 (UTC)

Global bot policy changes[редактиране]

Line numbering coming soon to all wikis[редактиране]

-- Johanna Strodt (WMDE) 15:07, 12 април 2021 (UTC)

Suggested Values[редактиране]

Timur Vorkul (WMDE) 14:08, 22 април 2021 (UTC)