Направо към съдържанието

Уикиизточник:Авторски права

От УикиизточникУикиизточник, като Свободната библиотека, се ангажира да събира колекция от творби със свободно съдържание. Тази страница описва как да се определи дали едно съдържание е съвместимо с дадената по-долу дефиниция.

Това е официалната политика/правило (която трябва да прочетете първо). Може би търсите информация за:


Ако не е упоменато друго, всички редакторски приноси в Уикиизточник се публикуват под лиценз Криейтив Комънс - Признание – Споделяне на споделеното (CC-BY-SA, Creative Commons Attribution/Share-Alike) и Лиценз за свободна документация на ГНУ, версия 1.2 или по-късна, публикувана от Фондацията за свободен софтуер; без Непроменливи раздели, Текстове на предната корица и Текстове на задната корица.

Законите за авторско право, приложими в Уикиизточник, са основно тези в САЩ, където физически са разположени сървърите на Уикимедия. САЩ нямат задължение да разпростират авторското право извън това, което е валидно в собствената страна на автора и практически във всички страни авторското право важи за времето на живота на автора плюс известен брой години.

Дефиниция на „Свободно съдържание“[редактиране]

Тази дефиниция произтича от дефиницията за „Свободни произведения на културата“.

Свободно съдържание е съдържание, което може свободно да бъде разглеждано, използвано, разпространявано, модифицирано и експлоатирано от всекиго, във всякаква форма и за всякаква цел (включително търговска) без изключение и без ограничение (с изключение на посоченото по-долу).

В Уикиизточник има някои допустими ограничения и изисквания:

  • опростена форма на признание на авторите, което изключва изискването да се посочи целта на употребата;
  • препредаване на свободите (често наричано „копилефт“ (copyleft) или „споделяне на споделеното“ (share-alike)), което изисква производните на свободните произведения също да останат свободни. Такива творби могат да бъдат включени като част от творби със защитени авторски права, но ползването им не може да бъде ограничавано по същия начин като ползването на целия документ.

Честна употреба[редактиране]

„Честната употреба“ (Fair use или fair dealing) е концепцията, че нелицензирано произведение със защитени авторски права може да бъде законосъобразно ползвано при определени условия без за това да се плащат на автора лицензионни такси или да се търси разрешение от правоносителя. За да се разбере какво попада под закрилата на честната употреба се използват четири критерия, свързани с (1) целта на използването, (2) вида защитен материал, (3) използваната относителна част от материала и (4) ефекта на използването, доколкото той може да се измери с пазарната си стойност.

Честната употреба е изрично забранена в Уикиизточник.

Както е описано в клаузата за обема на използваната относителна част от материала, възпроизвеждането на цели произведения не се квалифицира като честна употреба. В правен казус от 1985 година, Върховният съд на САЩ определя, че честната употреба не оправдава присвояване на творба на известен политик, само заради обществения интерес към отношението на въпросния политик към дадено историческо събитие.

Права и задължения на редакторите[редактиране]

Всички творби в Уикиизточник трябва да са в сферата на общественото достояние или да са освободени под лиценз, съвместим с дефиницията за свободно съдържание. Отговорност на редактора е да удостовери съвместимостта с лиценза на Уикиизточник. На страницата на творбата трябва да присъства шаблон, който указва лиценза.

Преводи или аудиозаписи на творби[редактиране]

Преводите или аудиозаписите на оригинални текстови творби се смятат за производни работи на тези оригинали. Следователно редакторът, който ги публикува в Уикиизточник трябва да гарантира, че както оригиналната творба, така и производната от нея са или в сферата на общественото достояние, или освободени под лиценз, съвместим с дефиницията за свободно съдържание. Отговорност на редактора е да удостовери съвместимостта с лиценза на Уикиизточник. На страницата на творбата трябва да присъства шаблон, който указва лиценза.

Неспазването на тази политика ще доведе до изтриване на текста. Ако редакторът съзнателно постоянства в нарушаването на тази политика, възможността му за редактиране може да бъде ограничена.

Оригинални творби, в това число преводи[редактиране]

Оригиналните творби, в това число преводи, поставени в Уикиизточник, автоматично се лицензират под лиценз Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното (CC-BY-SA), освен ако изрично не е указан друг лиценз. С този лиценз правоносителят продължава да се ползва от правата си и може по-късно да препубликува и прелицензира творбите си по какъвто начин предпочита. Въпреки това творбата му тук ще бъде отдадена под лиценза CC-BY-SA завинаги.

Разнообразно "друго" оригинално съдържание (например съдържанието на потребителските и дискусионните страници) също автоматически се публикува под лиценза CC-BY-SA.

Препращане с хипервръзка към защитени творби[редактиране]

Препращане с хипервръзка към творби със защитени авторски права обикновено не представлява проблем, доколкото сте положили усилия да установите, че уебстраницата, към която препращате, сама по себе си не представлява нарушение на авторски права. Ако случаят е такъв, моля, не поставяйте хипервръзки към тази страница.

Нарушения на авторските права[редактиране]

Ако откриете в Уикиизточник публикувана творба, за която смятате, че е в нарушение на правата на автора ѝ, можете да поискате страницата да бъде премахната от Уикиизточник, като пишете на Заявки към администраторите. Алтернативно, ако собствените ви авторски права са били нарушени, освен с локален администратор, можете да се свържете и с правния отдел на Фондация Уикимедия и да изискате свалянето на творбите Ви. Съдържанието на страницата ще бъде веднага премахнато със съобщение за нарушени авторски права, докато случаят се изяснява. Ще трябва да представите доказателства в подкрепа на твърденията си, като например уеб адрес или друг библиографски запис, за който твърдите, че е оригиналният източник на текста, качен в нарушение.

Потребители, които съзнателно и системно добавят в Уикиизточник творби със запазени авторски права, след като са били предупредени за настоящото правило, може да бъдат блокирани от по-нататъшно редактиране в проекта.

Вижте също[редактиране]