Сведение на Йоан Камениат за някои селища в Солунското поле

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето

Сведение на византийския писател Йоан Камениат[1] за някои селища в Солунското поле, които плащали данък на българския народ

IX - X в.

В средата на това поле има някои размесени селища; едни от тях плащали данък на града Солун - това са така наречениете драговити и сагудати,[2] други селища плащат данък на съседния скитски народ,[3] който се намира наблизо. Освен това селищата са разположени в съседство помежду си. Те общуват чрез търговски връзки със скитите. Това покрай другите обстоятелства е от голяма полза за солунчани, особено когато са в добри отношения помежду си и не грабват оръжие за жестока война. Дълго време в миналото това било и за двете страни предмет на грижи. Те си разменят взаимно необходимите неща при съвместния начин на живот, като запазват помежду си чуден и дълбок мир. Големи реки излизат от страната на скитите и като разделят помежду си споменатото поле, донасят голямо за града с приходите от риболова, с изкачването на корабите от морето нагоре по реките. С тези кораби се урежда един разнообразен приток на стоки, които се стичат по тези води.[4]

Бележки[редактиране]

  1. Йоан Камениат, жител на Солун, очевидец на превземането на града от арабите в 904 г. Автор е на книгата „За превземането на Солун“.
  2. Славянски племена.
  3. Т.е. на българите.
  4. Ioannis Cameniatae. De excidio Thessalonicensi ed. Bonn. p. 495 - 496; ГИБИ, V, стр. 22; оригиналът е на гръцки. Публикувано в „Македония. Сборник от документи и материали“, София, Издателство на Българската академия на науките, 1978, стр. 39.
Обществено достояние Произведенията на този автор са обществено достояние съгласно чл. 27, ал. 1 от Закона за авторското право и сродните му права.