Разпускане на Дългия парламент

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Разпускане на Дългия парламент
Автор: Оливър Кромуел
Речта на Оливър Кромуел при разпускането на Дългия парламент, 20 април 1653 г.


Крайно време е да сложа край на седенето ви на това място, което сте опозорили с презрението си на всяка добродетел и осквернили с вършенето си на всеки порок, вие сте разколническа шайка и врагове на всяко добро управление, вие сте глутница наемни отрепки и като Исав бихте продали страната си за паница леща и като Юда предали вашия Бог за няколко монети.


Останала ли е дори една добродетел сега сред вас? Има ли един грях, който да не притежавате? Вие нямате повече религия от моя кон, златото е вашия Бог, кой сред вас не е разменил съвестта си срещу подкупи? Има ли един мъж сред вас, който има най-малката грижа за доброто на републиката?


Вие долни проститутки, не сте ли осквернили това свято място и превърнали Божия храм в свърталище на крадци чрез вашите неморални принципи и порочни обичаи? Вие сте станали непоносимо ненавистни на цялата нация. Вие сте назначени тук от народа, за да поправяте неправди, самите вие сте заминали! И така! Отнесете онзи блестящ жезъл и заключете вратите, в името на Бога, махайте се!


Бележка:  Блестящият жезъл ("shining bauble") се отнася до скиптъра, който се намира в центъра на Камарата на общините по време на заседаване.


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.