Прокламация след битката при Аустерлиц

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Прокламация в лагера преди битката при Аустерлиц
Автор: Наполеон Бонапарт
Реч на френския император Наполеон Бонапарт след битката при Аустерлиц, 3 декември 1805 г.


Войници,


Доволен съм от вас. Вие оправдахте през деня при Аустерлиц всичко, което очаквах от вашето безстрашие. Вие украсихте орлите си с безсмъртна слава. Армия от сто хиляди мъже, командвана от императорите на Русия и Австрия за по-малко от четири часа беше разсечена или разпръсната. Онези, които избягаха от вашето желязо се удавиха в езерото. 40 знамена, флаговете на имперската гвардия на Русия, 120 оръдия, двадесет генерали, повече от тридесет хиляди затворници са резултатът на този ден, знаменит завинаги. Тази толкова хвалена пехота и превъзхождаща по численост не устоя на вашия удар и занапред вече нямате повече съперници, от които да се страхувате, така за два месеца тази трета коалиция бе победена и разтурена. Мирът не можеше повече да бъде удължен, но както обещах на моя народ преди да прекося Рейн, нямаше да сключа мир, който не ни даваше гаранция и не носеше награди на нашите съюзници.


Войници, когато френският народ постави на главата ми императорската корона, аз ви се доверих да я поддържате винаги в онзи висок блясък на слава, който единствен можеше да ѝ придаде стойност в очи ми. Но в същия момент моите врагове мислеха да я унищожат и да я унижат и тази Желязна корона, завоювана с кръвта на толкова французи, те искаха да ме задължат да поставя върху главата на вашите най-жестоки врагове, проекти за суверени и обезумели, че в самия ден на годишнината от коронацията на вашия император вие сте унищожили и объркали. Вие ги научихте, че е по-лесно да ви предизвикат и да ви заплашат отколкото да ви победят.


Войници, когато всичко, което е необходимо, за да се осигури щастието и благоденствието на нашата родина бъде осъществено, аз ще ви изпратя обратно във Франция; там вие ще бъдете предмет на моята най-нежна грижа. Моят народ ще ви види отново с изблици на радост и на вас ще ви бъде достатъчно да кажете: аз бях в битката при Аустерлиц, за да ви отговорят: ето един храбрец.


От нашия имперски лагер при Аустерлиц 12 фример, 14 година.


Наполеон


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.