Прокламация в лагера преди битката при Аустерлиц

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Прокламация в лагера преди битката при Аустерлиц
Автор: Наполеон Бонапарт
Реч на френския император Наполеон Бонапарт преди битката при Аустерлиц, 1 декември 1805 г.


Войници, руската армия се представя пред вас, за да отмъсти за австрийската армия при Улм. Това са същите батальони, които победихте при Холабрун и които след това непрекъснато преследвахте дотук.


Позициите, които заемаме са страховити и докато маршируват, за да обърнат дясната ми страна те ще ми представят фланга.


Войници, аз самият ще ръководя вашите батальони, аз ще се държа далеч от огъня, ако с вашата обичайна храброст вие отнесете безпорядък и объркване сред редиците на врага, но ако победата бъде за един миг несигурна вие ще видите вашия император да се излага на първите удари, тъй като победата не може да се колебае, в този ден, когато преди всичко се касае за честта на френската пехота, която принася толкова чест на цялата нация.


Нека не се изтъняват редиците под претекст за отвеждане на ранените и нека всеки бъде добре проникнат от тази мисъл, че трябва да се победят тези продажници на Англия, които са обзети от толкова голяма омраза срещу нашата нация.


Тази победа ще завърши нашия поход и ние ще можем да се върнем в зимните си квартири, където към нас ще се присъединят новите армии, които се образуват във Франция и тогава мирът, който ще сключа ще бъде достоен за моя народ, за вас и за мен.


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.