Поверителен рапорт № 856 от БТА в Солун до Иван Евстратиев Гешов

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето

Поверителен рапорт № 856 от БТА в Солун до българския дипломатически агент в Турция Иван Евстратиев Гешов за назначаването на Фирмилиан за сръбски владика в Скопие и отношението на Русия

Солун, 9 ноември 1899

Господине Агенте,

Тукашното Гърцко общество се вижда вече уверено, че заявленията му са уважени пред Патриаршията и ръкоположението на Фирмилиана нема да стане в Солун. В кръговете около Гърцката Митрополия се предполага, обаче, че ръкоположението ще стане в Св. Гора.

Руския Генерален Консул, Г-н Иларионов, безуспешно употреби всичкото си красноречие за да убеди Солунския Гърцки митрополит и съвета му да не отказват ръкоположението на Фирмилиана. Въобще в тоя въпрос Г-н Иларионов действува открито в полза на сърбите.

Приемете и пр.

Княжески Търг. Агент: (п) А. Шопов Верно: Секретар: Д-р Н. Колушев

Печат: Бъгарско Търговско Агентство в Солун[1]

Бележки[редактиране]

  1. ЦДИА, ф. 353, оп. 1, а. е. 20, л. 59. Препис. Ръкопис. Публикувано в: Георгиев, Величко и Стайко Трифонов. „Гръцката и сръбската пропаганди в Македония. Краят на ХІХ - началото на ХХ век. Нови документи“, София, МНИ, 1995, стр. 285.
Обществено достояние Произведенията на този автор са обществено достояние съгласно чл. 27, ал. 1 от Закона за авторското право и сродните му права.