Писмо от Христо Ботев до Грудов, Кавалджиев и Странски, 17.05.1876

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Писмо до Иван Грудов, Иван Кавалджиев и Георги Странски, "Радецки", 17.05.1876
Автор: Христо Ботев
Иван Грудов, Иван Кавалджиев и Георги Странски са революционери, обществени дейци и приятели на Ботев.


Г-да Грудов и Калвалджиев, и Странски!


Пиша Ви пред едно знаменито събитие. Щом се качат приятелите и от Бекет, работата е свършена. Големи препятствия посрещнахме в качването на вапорът, но постоянството и решителността добиха своето. Скоро ще да извикат 200 гърла: "да живее България!" чувствата, които напълват сега душата ми, ме правят като лев: аз съм тронут от любовта и предаността на своите другари. Нашата девиза е: юначество и великодушие.


Работете, братя, работете! Сега е времето да покажеме своите способности и своят патриотизъм. Ние сме щастливи, че и най-малките способности могат да намерят арена и да добият славно име между народът ни. Бързайте да запишеме имената си в историията на нашето освобождение!


Аз съм весел и радостта ми няма граници, като си наумя, че "Моята молитва" се сбъдва. Но колко по-весел и по-спокоен щях да бъде, ако знаех, че Вие нама да оставите жена ми и детето ми да теглят черно тегло! Знайте, че който не обича родителите си, жана си и децата си, той не обича и своето отечество.


Странски!
Иди у дома, поздрави жена ми, детето ми и повни, че ако бъда жив, то аз ще да бъда най-признателният твой приятел.


Приемете, г-да, най-исрените ми поздравления и не забравяйте Вашият


Ботйов


Източник
  • Христо Ботев, "Събрани съчинения в три тома", под. ред. на Николай Жечев, изд. "Български писател", София, 1976, код 15 9536172711 / 5506-23-77, т.3, с.238–239


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.