Писмо от Георги Бакалов до Николай Константинович Судзиловски

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето

София, 17 юли 1911 г.

Дълбокоуважаеми другарю,

Вие помните Христо Ботев, първия български социалист. Той се счита за предшественик на нашата партия и в същото време е най-почитания български поет и революционер. Обаче неговата биография е много малко известна. А най-интересното, за да бъде разбран Ботев - духовните влияния върху него - са почти неизвестни.

Кои от руските писатели просветители от 60-те години. най-много са го увличали? Как се е отнасял към Херцен, Бакунин, Лавров? Известни ли са му били съчиненията на Ласал, преведени на руски език в началото на 70-те години? Би ли могъл непосредствено да следи френските събития? Следеше ли развитието на германската социалдемокрация? Оказваше ли върху него някакво влияние учението на Маркс? (В библиотеката на вдовицата на Стамболов се пази екземпляр на "Капиталът", т. 1., принадлежал на Ботев.) С кого от много или малко известните, макар и в последствие, руски революционери е общувал лично? (В едно писмо той съобщава, че руските му другари от Лондон го канят да стане комисионер.) Препращал ли е през румънската граница емигрантска литература и каква? Много бихме желали да узнаем за идейните и лични влияния върху него и въобще всичко свързано с Ботев от непосредствени източници... За всичко, което можете да ми съобщите за Ботев, ще ви бъдат безкрайно задължени както нашата партия, така и цялата история на българската литература и революционна епоха.

С дълбоко уважение Ваш Г. Бакалов

Обществено достояние Произведенията на този автор са обществено достояние съгласно чл. 27, ал. 1 от Закона за авторското право и сродните му права.