Писмо от Васил Левски до комитета в Пазарджик, 29.10.1872

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Из писмо до Революционния комитет в Пазарджик, 29.10.1872
Автор: Васил Левски


Преди двайсет дни [бил] пратен човек нарочно от Влашко да ме вика. Не знам за какво. Днес телеграфирах, че след 30 дена ще се отправя натам.


Имаме дадени думи да се вършат много работи. Казвал съм Ви. Може би за военното училище да се тури в ред, или пу[шки]… и правилата военни [да се пренесат], за което бях асла готов после малко време да отида, за да се тури [всичко] в ред. Сега, като ме викат оттам по-скоро да отида, гледайте да съобщите на всичките членове [в града] и във [селата] да съберат пари, колкото може повечко, та да се видят [уредят] горните нужни. Защото не мога лесно да отида пак, [а] може [би] и никога! Та пари, пари! И колкото повече съберете, ще ги дадете [на] приносящия познат Ви поща, ако сам не дойда после 15–20 дена. Забравил бях да Ви оставя разрязана книга. Сега Ви изпрашам. Чрез нея ще търсите тайно подписка[та] ми.


Източник
  • Из сборника "Свята и чиста република: избрани страници от писма на Васил Левски", съставители Иван Унджиев, Никола Кондарев, София, "Наука и изкуство", 1987, с.79


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.