Писмо от Васил Левски до Христо Иванов Големия, декември 1872

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Из писмо до Христо Иванов Големия, декември 1872
Автор: Васил Левски
Христо Иванов Големия (1839–1898) е български национал–революционер, поборник, политик и парламентарист.


Всичко, що си писал чрез Алилаа Салевли [Ловеч], и писмото чрез дядо калугера, с когото се срещнах в Стара Загора, получих и разбрах. Вече сте разбрали вънкашното положение [настояването на ЦК за незабавна революция]; луди сме без друго [на всяка цена] да вървим на бой. [Това] мисля, че сте съобщили досега, дето вече знайте. Ако ли не сте, то ще съобщите навсякъде и ще прибавите [също], че засега отложихме революцията за някой месец и друг.


Брате, поради софийските събития за известно време няма да се взема и дава с печата, а само с подписката ми, която ще търстие чрез разрязаната книга. От днес ще ме познавате под името Ибриямаа Анадоллу.


Бъдете известни, че Д.Общи предава всичко, каквото знае. От София дойде нарочно човек да ми разправи за това. Който се познава с Д.Общи, да стои нащрек. В къщата си да не спи, а по приятели.


Източник
  • Из сборника "Свята и чиста република: избрани страници от писма на Васил Левски", съставители Иван Унджиев, Никола Кондарев, София, "Наука и изкуство", 1987, с.165


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.