Писмо относно опит на гръцки консул да подкупи Апостол войвода

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето

Поверително писмо №483 от Българското търговско агентство в Солун до българския дипломатически агент в Турция Григор Начович относно опит на гръцки консул да подкупи Апостол войвода.

Солун 6 юни 1904

Господине Агенте,

Имам чест да Ви уведомя, че в последно време при войводата Апостол в Енидже-Вардарско и Гевгелийско е ходил един пратеник, който казал, че иде от страна на солунския гръцки консул с предложение четата на Апостола да не преследва гръцкото дело в ония страни и да се съгласи да работи дружно с гръцките чети, които скоро щели да се появят в страната. Срещу това на Апостола се обещавали парични средства за подържане четниците, оръжие и взривчиви вещества. Апостол искал да употреби хитрост и казал на пратеника, че се съгласява на предложението и затова трябва да му пратят средствата и оръжията.

Всичко това войводата Апостол сам съобщава писмено на своите началници, които му казали, че не е направил добре дето се е съгласил, защото едва ли е той в положение да надхитри един гръцки консул.

Приемете, господине Агенте, уверие в личното ми към Вас почитание.

Княжески търговски агент: А.Шопов

ЦДИА, ф 321, оп.1, а.е. 1573, л.35.

Публикувано в Георгиев, Величко и Стайко Трифонов "Гръцката и сръбската пропаганди в Македония. Краят на ХІХ - началото на ХХ век. Нови документи", София, МНИ, 1995, стр.39.