Писмо до жителите на село Емборе от гръцки андарти

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето

До схизматиците в Емборе

Поп Гаки, Кочо Вринга, Никола Котовче, Козма Тулумба, Нумо Пешо, Ванчо Вринга, Васил и Константин, Г. Колю, Георги К. Виждан, Васили и Ванчо Петраян, Атанас Чучури, Козма и Димитри Трифунови, Георги и Атанас Прекопанчани и другите техни съселяни.

Въображаваме си, че щяхте ненадейно да се покаяте и затова ви дадохме време, за нещастие обаче работите ме убедиха, че не трябва да следваме пътя на човеколюбието, но да продължаваме примерана безчестните ваши лъжеосвободители, които ви лъжаха, че ще освободят и вас македонците, не само ви коляха като агнета, но не ви оставиха нито залък в усатата.

Бре диваци, бре страхливци, бре убийци, предположихте, че като се уби един елин главатар, че елинизмът ще престане да отмъщава на безчестните ви действия? Помислихте си, бре страхливци, диваци, че приличаме на българите, които вий нямахте ум да разберете, че те, злодейци, са некадърни да освободят Македония от като себе си не освободиха. Не помните ли бре, че след смъртта на Мелас хиляди други войводи дойдоха на негово място?

Чуйте за последен път съветите ми, щом получите писмото ми, веднага да се покаете, да прибързате да известите на митрополията, че признавате великата черква. Не ви искаме нещо ново, но да направите онова, което правяха до завчера дедите ви, иначе погрижете се да бягате по-скоро за България, за да миряса най-после и турското правителство, което си намери белята с вас.

Бре диваци, не се ли сещате, че Турция при всичко че имаше сила да ни стеснява колкото иска, не само не ни запрети, но ни остави да славим и да вярваме в Бога, като заповяда да се премахне от черквата мърсотията, т.е. българския пангар. Ако в късо време не се съобразите със заповедите ни, тогава ще видите, че елинският нож е хиляда пъти по-лош ото българския. От ножа ни няма да се отървете, където и да се скриете. Вярваме, че имате много примери, че може и ние всинца да се изтребим, но тежко ви и вам.

Рупакеас, Македония.

Оплархигос Седерес.

Оплархигос Стефос.

Оплархигос Андреанес. Македония

Централен държавен архив, фонд 321, опис 1, архивна единица 1793, лист 216-220.