Отхвърлете игото на крепостничеството

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Отхвърлете игото на крепостничеството
Автор: Джон Бол
Реч, приписвана на Джон Бол, един от водачите на Английското селско въстание срещу крал Ричард II, произнесена в Блекхийт, по време на похода срещу Лондон, юни 1381 г.


Когато Адам копаеше и Ева предеше, кой тогава беше джентълмен? От началото всички хора по природа бяха създадени еднакви и нашето крепостничество или робство се появиха поради несправедливото потисничество на лоши хора. Понеже ако Бог би имал крепостници от началото, Той е щял да назначи кой щял да има някакво крепостничество и кой да бъде свободен. И следователно ви призовавам да помислите, че сега е дошло времето, зададено ни от Бог, в което можете, ако пожелаете, да отхвърлите игото на крепостичестово и да възстановите свободата. Съветвам ви следователно добре да се премислите и добре да се окуражите и по почина на добър стопанин, който оре земята си и премахва оттам такива зли плевели каквито задушават и унищожават доброто зърно, можете първо да унищожите великите лордове на кралството и след това съдиите и адвокатите и ищците и всички, които са се захванали да бъдат против народа. Защото така ще си осигурите мир и сигурност в идното време и чрез отсраняване от пътя на големците ще има равенство в свобода и няма да има различия в степени на благородничество, но еднакво достойнство и равна власт във всички неща, докарани сред вас.


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.