Отворено писмо на Елс де Грьон и Хилтруд Брейер

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето

Отворено писмо на депутатите от Европейския парламент Елс де Грьон и Хилтруд Брейер до министрите в оставка Долорес Арсенова - министър на околната среда и водите, и Мирослав Севлиевски - министър на енергетиката и енергийните ресурси, във връзка с обгазяване в Стара Загора на 10 юли 2005 г.

Писмо[редактиране]

14 юли, Брюксел

Уважаема г-жо Арсенова,

Уважаеми г-н Севлиевски,

Наскоро град Стара Загора в Южна България, беше обгазен със серен диоксид в продължение на два последователни дни. На 10 юли нивото на замърсяване достигна 474 грама на кубичен метър, като по този начин надвиши "критичния лимит" от 350 микрограма. Светло-синкава мъгла се разстла над града и автомобилите бяха принудени да използват светлините си. Гражданите бяха засегнати от задушаване и очите им сълзяха.

Регионалната инспекция по околната среда и водите извърши няколко проверки на дейността топлоелектрическата централа "Марица – Изток" 2 и 75-процентната работа на "Марица - Изток" 3. Според информацията, с която разполагаме, тези електроцентрали не използват пречистващи сярата инсталации. Освен това, специфичните атмосферни условия са допринесли за замърсяването.

В дългосрочен план това сериозно замърсяване ще доведе до възникването на хронични респираторни (дихателни) заболявания (включително синузит, фарингит, бронхит и ларингит), които биха засегнали около 200 000 души, населяващи Стара Загора и околните села. Имайки предвид, че това е вторият подобен инцидент в рамките на изминалите две години, ние приемаме този проблем много сериозно. Призоваваме ви да предприемете необходимите мерки колкото е възможно по-скоро, защото съществуващата към момента ситуация е неприемлива. Никъде в Европа подобни централи не са причинявали замърсяване с тези мащаби.

Бихме били много благодарни, ако ни информирате за предприетите действия в този случай.

Искрено ваши: Елс де Грьон, депутат от Европейския парламент

Хилтруд Брейер, депутат от Европейския парламент

Източник[редактиране]