Кръв, тежък труд, сълзи и пот

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кръв, тежък труд, сълзи и пот
Автор: Уинстън Чърчил
Първа реч като министър-председател пред Камарата на общините, 13 май 1940 г.

Господин председател,

Вечерта на миналия петък получих от Негово Величество назначението да съставя ново правителство. Очевидни бяха желанието и волята на парламента и на нацията то да бъде скроено на най-широка възможна основа и да включва всички партии, както онези, които подкрепяха предишното правителство, така и партиите от опозицията.

Аз вече изпълних най-важната част от тази задача. Военен кабинет бе съставен от петима членове, представляващи, заедно с либералната опозиция, единството на нацията. Тримата партийни лидери се съгласиха да служат или във Военния кабинет или на висша изпълнителна длъжност. Трите Бойни служби бяха заети. Беше необходимо това да се направи в един-единствен ден поради крайната спешност и неумолимост на събитията. Голям брой други ключови постове бяха заети вчера и тази вечер ще предам на краля допълнителен списък. Надявам се утре да приключа с назначението на основните министри. Назначаването на другите министри обикновено отнема малко по-дълго, но вярвам, че когато парламента отново се събере тази част от задачата ми ще бъде изпълнена и правителството ще бъде завършено във всички отношения.

Сър, считах, че е в обществения интерес да предложа тази Камара да бъде свикана днес. Господин председателят се съгласи и предприе необходимите стъпки в съответствие с властта, предоставена му от резолюцията на Камарата. В края на днешното заседание ще бъде предложено оттегляне на Камарата до вторник, 21-ви май, с уговорка, разбира се, за по-ранно свикване, ако стане нужно. Членовете ще бъдат уведомени за работата, която ще се обсъжда през онази седмица при най-ранна възможност. Сега каня Камарата чрез резолюция, която носи моето име, да регистрира одобрението си за предприетите стъпки и да декларира доверието си в новото правителство.

Сър, да се състави правителство от такъв мащаб и сложност е сериозно начинание само по себе си, но трябва да се помни, че сме в предварителния етап на една от най-великите битки в историята, че сме в действие в много точки в Норвегия и Холандия, че трябва да бъдем подготвени в Средиземно море, че въздушната битка е непрестанна и че много приготовления трябва да се направят тук у дума. В тази криза се надявам, че ще бъда извинен, ако не се обърна към Камарата надълго днес. Надявам се, че моите приятели и колеги или бивши колеги, които са засегнати от това политическо преустройство, ще проявят разбиране за липсата на церемония, с която се наложи да действам. Ще кажа на Камарата, както казах и на онези, които се присъединиха към това правителство: „Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот.“

Пред себе си имаме едно изпитание от най-мъчителните. Имаме пред себе си много, много дълги месеци на борба и страдание. Вие питате, каква е нашата политика? Аз ще кажа: да водим война по море, суша и въздух, с цялата ни мощ и с всичката сила, която Бог може да ни даде, да водим война срещу една чудовищна тирания, никога ненадмината в мрачния и печален списък на човешките престъпления. Това е нашата политика. Вие питате, каква е нашата цел? Мога да отговоря с една дума: победа. Победа на всяка цена, победа въпреки всички ужаси, победа, колкото и дълъг и труден да бъде пътят, тъй като без победа няма оцеляване. Нека това бъде осъзнато, няма оцеляване за Британската империя, няма оцеляване за всичко, което Британската империя е отстоявала, няма оцеляване за вековния порив и импулс за напредването на човечеството към неговата цел.

Но аз се заемам със задачата си с бодрост и надежда. Чувствам се сигурен, че нашата кауза няма да се допусне да се провали сред човечеството. В това време се чувствам упълномощен да изискам помощта на всички и казвам, „Елате, нека заедно да тръгнем напред с обединени сили.“