Ейбрахам Линкълн: Реч в Чикаго, Илинойс

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Из реч, държана в Чикаго, Илинойс
Автор: Ейбрахам Линкълн
Речта е произнесена в Чикаго, Илинойс на 10 декември 1856 г. Откъсът засяга темата за свободното общество.


Нашето управление почива на общественото мнение. Онзи, който може да промени общественото мнение, в същата степен може да промени и управлението. Общественото мнение по който и да е въпрос винаги съдържа една "основна идея", от чийто център се излъчват всички по-несъществени мисли. Тази основна идея в нашето политическо обществено мнение в началото беше, а и доскоро продължаваше да бъде, "равенството между хората". И макар че тя често търпеливо се подчинява на всяка проява на неравенство, непрестанното й присъствие представлява един стабилен напредък към действителното равенство то всички хора. Отминалите избори за президент олицетворяваха борбата на една партия да отхвърли тази основна идея и да я замени с противоположната идея – че в робството, разглеждано абстрактно, няма нищо лошо, само че проявленията на това схващане като основна идея могат да доведат до човешко робство за вечни времена и до разпространяването му във всички възможни държави и цветове.


[......]


Не е ли възможно да се обединим в бъдеще? Нека всеки, който наистина вярва, и смята със сигурност че свободното общество не е и няма да бъде провал, и който може съзнателно да заяви, че в отминалата надпревара е направил само най-доброто според своите разбирания – нека всеки такъв човек прояви великодушието да повярва, че и всеки друг би могъл да каже същото. Така че станалото – станало. Нека миналите различия бъдат без значение и, като не откъсваме очи от истински важния въпрос, нека отново възродим добрите стари "основни идеи" на републиката. Можем да го направим. С нас са човешките сърца, с нас е бог. Няма да можем отново да заявим, че "всички щати са равни като щати", нито че "всички граждани са равни като граждани", но пък ще обновим в един по-широк и по-добър смисъл декларация, включваща по-горното, и много повече, а именно: "Всички хора са създадени равни".


Източник
  • Из сборника "Моята представа за демокрацията", Ейбрахам Линкълн, превод: Огняна Иванова, ИК "Стигмати", София, 2009, с.74-75


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.