Ейбрахам Линкълн: Реч в Ню Хейвън, Кънектикът

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Из реч в Ню Хейвън, Кънектикът
Автор: Ейбрахам Линкълн
Речта пред в Ню Хейвън, Кънектикът, е държана на 6 март 1860 г. по повод стачката на роботници от обувна фабрика. Текстът засяга темата за равните възможности за забогатяване.


…С радост забелязвам, че в Нова Англия* преобладава системата на труд, при която работниците могат да стачкуват, когато пожелаят; при която те не са длъжни да работят при всякакви обстоятелства, не са обвързани и не са принудени да се трудят независимо дали им се заплаща или не. Харесва ми система, при която човек може да напусне работата си по желание и ми се иска такава система да е преобладаваща навсякъде. В това се крие една от причините да се противопоставям на робството. Какво е истинското положение на работника? Според мен за всички е най-добре всеки човек да разполага със свободата да придобива собственост колкото се може по-бързо. Някои ще забогатеят. Аз не вярвам в закон, който да не дава възможност на човек да забогатее – това по-скоро би навредило, отколкото да оправи нещата. Така че без да обявяваме война на капитала, ние наистина искаме и на най-бедния човек да бъде дадена същата възможност да забогатее, каквато възможност имат и всички останали. Когато човек започне като бедняк, както започват повечето хора в житейската надпревара, свободното общество е онова, в което той знае, че може да подобри положението си; той знае, че не съществуват твърдо установени условия за труд, които да важат през целия му живот. Не се стеснявам да призная, че преди двайсет и пет години и аз бях наемен работник – бях дървар, плавах с ферибот, а това може да се случи със сина на всеки бедняк! Искам всеки човек да разполага с такава възможност – а според мен това се отнася и до чернокожия човек, – благодарение на която той може да оправи положението си; да очаква с нетърпение и надежда тази година и догодина да бъде наемен работни, подир това да работи за себе си, а накрая да наеме хора, които да работят за него! Такава система е правилно да имаме.


Бележки
* Нова Англия (англ. New England) е регион в североизточната част на САЩ, където се установяват първите английски заселници. Обхаща щатите Върмонт, Кънектикът, Масачузетс, Мейн, Ню Хемпшир и Роуд Айлънд.


Източник
  • Из сборника "Моята представа за демокрацията", Ейбрахам Линкълн, превод: Огняна Иванова, ИК "Стигмати", София, 2009, с.103-104


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.