Ейбрахам Линкълн: Реч във Филаделфия, Пенсилвания

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Из реч във Филаделфия, Пенсилвания
Автор: Ейбрахам Линкълн
Речта е произнесена в Залата на независимостта* във Филаделфия, Пенсилвания, на 22 февруари 1861 г. Откъсът засяга темата за източниците на патриотизма.


Дълбоко съм развълнуван от това, че се намирам на място, където ние обединихме мъдростта, патриотизма и предаността н принципа, дал начало на институциите внашаия сегашен живот. Вие, годподине, любезни ми подхвърлихе, че от мен зависи да възстановя мира в нашата объркана родина. Мога да ви кажа в отговро, че всички политически стантименти, които изпитвам, са извлечени – доколкото съм успял да ги извлека – от сантиментите, родени тук и дадени на света от тази зала, в която се намираме. Никога не съм изпитвал политическо чувство, което да не е възникнало от сантиментите, въплътени от Декларацията за независимост**. Често размишлявам какви опасности са ни навлекли мъжете, събрали се тук и приели Декларадията за независимост. Размишлявам върху трудностите, изпитвани от офицерите и войниците в армията, които осъществяват тази независимост. Често се птиам за великия принцип или великата идея, запазили толкова време целостта на Конфедерацията***. Това не се свежда до простото откъсване н аколонииите от държавата майка, то опира до нещо в Декларацията, което дава свобдоа, и то не само на хората в тази страна – то дава надежда на света за цялото време на бъдещето. Нещо, което обещава да дойде мигът, когато товарът ще бъде вдигнат от раменете на всички хора и всички ще иамт равни възможности. Това е чувството, с което е пропита Декларацията за независимост.


Дали, приятели, нашата страна може да бъде спасена с изкааното основание? Ако това е възможно и аз съм в състояние да помогна на нейното спасение, ще смятам, че съм най-щастливият човек на света. Би било направо ужасно, ако този принцип не помогне тя да бъде спасена. Но пък ако странта ни може да бъде спасена само в случай, че този принцип бъде изоставен, искам да знаете, че бих предпочел да бъда убит намясто, отколкото да се откажа от него.


Бележки


* Зала на независимостта (Independence Hall) – намира се във Филаделфия, Пенсилвания. Известна е факта, че там са били разисквани и приети Декларацията за независимост и Американската конституция. Понастоящем е част от Националния исторически парк на независимостта (Independence National Historical Park). Бел.цит.


** Декларация за независимост на САЩ – първият политически документ на САЩ, обявяващ независимост от Великобритания на общност от Тринайсет колонии, към които впоследствие биват присъединени и останалите щати. Декларацията е съставена от Томас Джеферсън. Нейното съгласуване и приемане от Континенталния конгрес на 4 юли 1776 г. създава държавата Съединени американски щати. Бел.цит


*** Има се предвид т.нар. "Клаузи на Конфедерацията и непроменимия Съюз" – първоначалната конституция на Съюза на 13-те независими и суверенни щата, носещ името "Съединени американски щати"; документът е ратифициран през 1781 г. и е земенен от Конституцията на САЩ през 1787 г. Бел.прев.


Източник
  • Из сборника "Моята представа за демокрацията", Ейбрахам Линкълн, превод: Огняна Иванова, ИК "Стигмати", София, 2009, с.105-106


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.