Ейбрахам Линкълн: Отговор на серенада относно изборите

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Отговор на "серенада" относно изборната победа
Автор: Ейбрахам Линкълн
Отговорът е написан в Белия дом на 10 ноември 1864 г. Текстът засяга темата за необходимостта от избори.


Отдавна стои сериозният въпрос дали едно правителство, което не проявява особена твърдост за свободите на народа си, може да прояви достатъчна твърдост и самото то да оцелее при извънредно критични ситуации.


По този въпрос настоящото въстание* изправи нашата република пред тежко изпитание, а изборите за президент, произведени в обичайния ред по време на въстанието, добавиха доста масло в огъня. Ако преданите и обединени хора са докарани до предела на силите си от въстанието, няма ли те а претърпят неуспех, ако бъдат разделени; няма ли отчасти да се парализират, яко сред тях се води политическа война?


Изборите обаче бяха необходимост.


Ние не можем да имаме свободно правителство без избори, и ако въстанието ни принуди да се откажем от едни национални избори ли да ги отложим, то може направо да претендира, че ни е победило и съсипало. Борбите около изборите олицетворяват практическото приложение на човешката природа към случая. Станалото положително ще се повтаря в подобни ситуации. Човешката природа няма да се промени. При всяко голямо национално изпитание в бъдеще, съпоставено с участниците сега, ние ще имаме и слаби, и силни, и глупави, и мъдри, и добри, и лоши хора. Затова нека изследваме отделните случаи от философска гледна точка, за да ни послужат за поука, а не в качеството им на злини, за които трябва да бъде отмъстено.


Обаче изборите, заедно с произтеклите от тях инциденти и нежелани борби, направиха и добро. Те показаха, че едно правителство на народа може да удържи произвеждането на национални избори и в разгара на една голяма гражданска война. Досега на света не беше известно, че съществува такава възможност. Това показва също така, че ние все още сме много стабилни и много силни. Показва, че дори сред кандидатите на една и съща партия човекът, който е най-предан на Съюза** и най-силно се противопоставя на държавната измяна, може да получи мнозинството от гласовете на избирателите. Показва също – до степен, в която това ни е известно, – че сега разполагаме с повече хора, отколкото имахме в началото на войната*. Златото има своето място, но живите и храбри патриоти са по-ценни от злато.


Бележки
* Въстанието или войната – има се предвид Гражданската война от 1861–1865, възникнала след опита на южните щати, в които е разпространено робството, да се отцепят от САЩ.


** Съюзът е названието на федералното правителство на САЩ, подкрепяно от 23-те щата, не участвали в опита за отцепване, направен от 11-те щата, съставили Конфедерацията. Бел.прев.


Източник
  • Из сборника "Моята представа за демокрацията", Ейбрахам Линкълн, превод: Огняна Иванова, ИК "Стигмати", София, 2009, ISBN 978–954–336–069–7, с.132–133


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.