Ейбрахам Линкълн: Изказване пред политици от Уисконсин

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Из изказване пред политици от Уисконсин
Автор: Ейбрахам Линкълн
Изказването е направено в разговор с политици от Уисконсин през август 1864 г. Текстът засяга темата за приноса на обикновените войници.


Намериха се достатъчно недостойни хора, които ми предложиха да върна в робство черните воини* от боевете за Порт Хъдсън и Олъсти** и по този начин да спечеля уважението на господарите, с които те се сражаваха. Ако го сторя, с право биха ме проклели завинаги, за вечни времена. Да става каквото ще, но намерението ми е да запазя убежденията си и пред приятели, и пред врагове. Моите противници твърдят, че продължавам да водя войната с едничката цел да бъде забранено робството. Но докато аз съм президент, войната ще продължава с едничката цел да се възстанови Съюзът***. Няма обаче човешка сила, която да потуши това въстание****, без да използва политиката на еманципация, както и всяка друга политика, за която се преценява, че ще отслаби моралната и физическа мощ на въстанието.


Свободата ни даде двеста хиляди души, отраснали в земите на Юга. Предстои да ни даде още. Точно толкова хора тя е взела от врага и наместо да настъпи отчуждение с Юга, сега са налице доказателства за братско чувство, зараждащо се между нашите хора и обикновените войници в редовете на въстаниците. Нека враговете ми докажат на тази страна, че унищожаването на робството не е нужно за възстановяването на Съюза. Готов съм да изчакам това време.


Бележки
* В армията на Юга работят много чернокожи, но малко служат в нея. В армията на Севера е имало близо 180 000 чернокожи, 80 от които са с офицерски чин; общо 40 000 от чернокожите от армията на Съюза загиват по бойните полета на войната. Бел.цит.
** Обсадата на Порт Хъдсън (Siege of Port Hudson) в Луизиана се е състояла от май до юли 1863 по време на Гражданската война в Америка и по време на нея са убити и ранени над 10 000 души. Битката за Олъсти (Battle of Olustee) се води през февруари 1864 г.; това е най-голямата битка във Флорида по време на войната, в която загиват или са ранени над 3 000 човека. Бел.цит.
*** Съюзът е названието на федералното правителство на САЩ, подкрепяно от 23-те щата, не участвали в опита за отцепване, направен от 11-те щата, съставили Конфедерацията. Бел.прев.
**** Въстание – има се предвид Гражданската война от 1861–1865, възникнала след опита на южните щати, в които е разпространено робството, да се отцепят от САЩ.


Източник
  • Из сборника "Моята представа за демокрацията", Ейбрахам Линкълн, превод: Огняна Иванова, ИК "Стигмати", София, 2009, ISBN 978–954–336–069–7, с.130–131


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.