Ейбрахам Линкълн: Изказване на Мирната конференция

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Из изказване на Мирната конференция
Автор: Ейбрахам Линкълн
Изказването е направено пред делегатите на Мирната конференция, в хотел "Уилар", Вашингтон, на 23 февруари 1861 г. Откъсът засяга темата за уважението към конституцията.


Ако някога стигна до великия пост "Президент на Съединените щати", аз ще положа клетва. Ще се закълна предано да изпълнявам длъжността на Президент на Съединените щати, на целите Съединени щати, и с всички сили да съхранявам, защитавам и браня Конституцията на съединените щати. Това е велико и тежко задължение. С подкрепата на народа и с помощта на Всевишния ще се заема да изпълня това задължение. Не се съмнявам ни най-малко, че ще го изпълня. Бих искал Конституцията да е по-различна, но ще я защитавам такава, каквато е. Конституцията няма да бъде съхранена и защитена, докато не започнат да я спазват и да й се подчиняват във всяко кътче, навред в Съединените щати. С Конституцията трябва да се съобразяваме, да й се подчиняваме, да я прилагаме и да я защитаваме – за да проникне тя навсякъде, където това е възможно.


Източник
  • Из сборника "Моята представа за демокрацията", Ейбрахам Линкълн, превод: Огняна Иванова, ИК "Стигмати", София, 2009, с.107


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.