Ейбрахам Линкълн: За свободния труд

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
За свободния труд
Автор: Ейбрахам Линкълн
Фрагмент от реч*, произнесена на 7 или 17 септември 1859 г. Откъсът засяга темата за свободния труд и неговата мотивация.


…По същия начин равенството в обществото надвива неравенството, независимо дали неравенството е от британския аристократичен вид или е сродно на видовете робство у дома.


Знаем декларираното от южняците – че техните роби водят по-добър живот от живота на наемните работници сред нас. Колко малко знаят те за това, за което си позволяват да говорят! Сред нас не съществува постоянна класа от наемни работници. Преди четвърт век и аз бях наемен работник. Вчерашният наемен работник днес работи за себе си, а утре ще наеме други, за да работят за него. Напредъкът – подобрението на условията – е редът на нещата в общество от равни. И така, както Трудът е общата тегоба на нашата раса, така и последвалото прехвърляне на тегобата от страна на някои върху чуждия гръб се превръща в голямото и трайно проклятие за тази раса…


Свободният труд вдъхновява подобно на надеждата, а робството в чист вид не крие надежда. Силата, с която надеждата дарява усилията и щастието на човека, е нещо прекрасно. Дори господарят на робите има концепция по въпроса – оттам и системата за раздаване на задачи на робите. Ако на роба, който не може да бъде накаран с помощта на камшика да обработи седемдесет и пет фунта коноп на ден, му бъде възложено да обработи сто фунта с обещанието да получи заплащане за всичко, свършено в повече, то той ще обработи сто и петдесет фунта. Вие сте заменили надеждата с млатилото. Ала въпреки това може би не ви идва наум, че за да получите повече, в случая вие сте се отказали от системата на робството и сте прегърнали системата на свободния труд.


Бележки
* По всяка вероятност този фрагмент е част от липсващ пасаж за свободния труд в реч, произнесена в Синсинати (на 7 или 17 септември 1859 г.). Две от речите му: в Дейтън и Синсинати съдържат дискусия по въпроса за свободния труд, въпреки че най-общирните разсъждения на Линкълн на тази тема са в обръщението му пред Земеделско в Милуоки, Уисконсин на 30 спетември 1859 г.


Източник
  • Из сборника "Моята представа за демокрацията", Ейбрахам Линкълн, превод: Огняна Иванова, ИК "Стигмати", София, 2009, с.98-99


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.