Ейбрахам Линкълн: Бележки за робството

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Из бележки за робството
Автор: Ейбрахам Линкълн
Написани около 1854 г. Откъсът засяга темата за цвета на кожата.


… Това е казано толкова ясно, от добрия ни небесен Отец, че вскчки го чувстват и го разбират, включително дивите зверове и пълзящите насекоми. Мравката, която се е бъхтила, за да замъкне троха в жилището си, яростно ще защити плода на своя труд от всеки крадлив нападател. Толкова е ясно, че дори и най-тъпият и глупав роб, изнемогвал заради някой господар, винаги знае, че е бил онеправдан. Толкова е ясно, че никой – и онзи с високото, и онзи с ниското положение – не ги разбира повратно, освен ако откровено не прояви себелюбие, защото макар да са изписани томове, за да се доказва, че робството е много хубаво нещо, досега не сме чули човек, който да иска да се възползва от това като самият той стане роб.


[......]


На повечето места в основата на управлението всъщност стои отказът хората да имат равни права. Те твърдят, че някои хора са твърде невежи и порочни, за да вземат участие в управлението. Възможно е, казваме ние, но според вашата система вие ще ги оставите да бъдат невежи и порочни завинаги. Ние предложихме на всички да бъде предоставена възможност и очакваме слабите да станат по-силни, невежите – по-мъдри, а всички заедно да бъдат по-добри и по-щастливи.


Проведохме експеримента и сега резултатът е пред нас. Вижте го. Помислете за него. Вижте го в цялото му съвкупно величие…


Ако А. е в състояние да докаже достатъчно убедително, че той може и има правото да пороби Б., защо Б. да не се възползва от същия довод и да не докаже по същия начин, че той може да пороби А.


Казваме, че А. е бял, а Б. – чернокож. Значи става въпрос за цвета: по-светлият има право да пороби по-тъмния, така ли? Само че внимавайте! По силата на това правило вие ще станете роб на първия, който има по-светла кожа от вашата.


Не сте имали предвид точно цвета, така ли? Имали сте предвид, че по интелект белите стоят по-високо от черните и следователно са в правото си да ги поробват? Отново внимавайте. По силата на това правило вие ще станете роб на първия срещнат, който е с по-висок интелект от вашия.


Само че, казвате вие, ставало въпрос за интерес: разберете ли, че е от ваш интерес, вие имате право да поробите другия. Чудесно. Значи, разбере ли той, че е от негов интерес, той ще има правото да пороби вас.


Източник
  • Из сборника "Моята представа за демокрацията", Ейбрахам Линкълн, превод: Огняна Иванова, ИК "Стигмати", София, 2009, ISBN 978–954–336–069–7, с.35-36


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.