Врагове на народа

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето

Докладна записка на Лаврентий Берия от януари 1940 г. до Йосиф Сталин с предложение за екзекуция на граждански лица обвинени като врагове на народа, ВКП(б) и Съветската власт

Сталин е поставил резолюция Да се върне за изпълнение


Строго секретно
Докладна записка на Л. Берия до Сталин за утвърждаване на смъртни присъди, преди да има съдебно дело. Съдебният състав формално ще узакони предложението и вече взетото решение от Сталин.


СССР

Народньıй комиссариат

внутренньıх дел

--"--януари 1940

ном. 265ЛБ
г. Москва
ЦК на ВКП(б)
До другаря Сталин

НКВД СССР е завършило следствие по отношение на арестувани врагове на ВКП(б) и Съветската власт, активни участници в контрареволюционната, дясно-троцкистка заговорническа и шпионска организация, в количество 457 човека.

НКВД СССР смята за необходимо техните дела да се предадат във Военна Колегия на Върховния Съд на СССР, за разглеждане в съответствие със закона от 1.ХІІ-1934.

Впрочем, по отношение на 346 ръководни участници в тези организации (списък при това се прилага) - да се приложи най-висша мярка за углавно наказание - разстрел, а останалите 111 обвиняеми (списък също се прилага ) - да се осъдят за престой в лагер на срок не по-малко от 15 години.

Моля за Вашата санкция.


Народен Комисар на Вътрешните работи на Съюза на СССР
(Л. Берия)