Писмо от Христо Ботев до Стефан Стамболов, 11.12.1875

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Писмо до Стефан Стамболов, Букурещ, 11.12.1875
Автор: Христо Ботев
Стефан Стамболов (1854–1895) е български национал–революционер, поет и публицист, а след Освобождението – министър председател.


Бае Стамболов!


После отговорът ми до г. Горова, мисля че е излишно да отговарям на разсъжденията ти в последньото писмо. Ще да благодаря само за това, че в тоя случай ти се показваш доброжелателен към мене, като ме запазваш от зечерньование "пред себе си и пред другите". Вярвам, че ме запазваш добре и от чуждо зачерньование, което мисля да е станало цел на някои мои "приятели". Така ли е? Ако е така, то хиляди пъти ти благодаря! Аз съм виновният и съм ти длъжен в много отношения, но искам да те и извиня пред някои други интерсующи се за това лица; затова прости ме, дето не ти пиша днес по-напространно. Ние скоро ще да се срещнеме.


Твой приятел Хр. Ботйов


N.B. Моля ти се, това, което имаш лично с Драсова и с други, не меси и мене в него. Аз и тъй пострдах твърде много от тоя човек. Освен дето ме подигра с 95 фр., дадени нему назаем (това аз му прощавам), но той е една от главните причини за моето днес лошо положение. Но нищо! Аз ще да изплувам из това блато.


Кажи на Иванча, че сръбският консул доби заповед да дава паспорти на нашите политически бежанци. Вчера ме вика и ми иска списъкът на тие бежанци. Но аз ги не познавам. Направи, ако щеш, такъв списък за гюргевските и ми ги изпроводи. Ако не щеш, то пак ми пиши, за да извадя берем за тукашните двама–трима.


Същият


Източник
  • Христо Ботев, "Събрани съчинения в три тома", под. ред. на Николай Жечев, изд. "Български писател", София, 1976, код 15 9536172711 / 5506-23-77, т.3, с.232–233


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.