Писмо от Христо Ботев до Панайот Хитов, 14.08.1875

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Писмо до Панайот Хитов, Букурещ, 14.08.1875
Автор: Христо Ботев


Брате Панайоте!


Вчера, след като заминахте, дойдоха представителите на Браила – Т.Пейков, Галац – Рафаил Атанасов, Плоещ – Райчо П. Гръблев, Боград – N.Минков, Крайова – Зенковски. Събрахме се, но болградският представител не присъствува, ако и да се обеща, че ще дойде. Нам се струва, че познатите Ви г-да Цанков & Каравелов са го отвърнали!? Другите г-да представители подобриха наредбата ни и подписаха, само крайовският – Зенковски, не подписа, понеже му не било дозволено; но щото се отнася за помощта из градът им, ще ни се внесе без друго. Зенковски сам за себе си одобрява сичко и вярваме, че като им разкаже, ще земат без друго участие. Също и другите представители се обещаха, че ще си внесат назначената им помощ. Надяваме се, че и болградските ще убедиме. Научаваме се, че г-да Цанк[ов] & Карав[елов] ги убеждавали, че ще захванат голяма работа със старите, та за това не тряба да дохождат при нас. Ние им сърдечно желаеме да успеят! По-напространно ще Ви яви г-н Ценович, който по заповедта ни утре ще тръгне.


Бъдете здрави и дерзайте. Ваши:


Д. Шопов, И.Т.Драсов, Чобанов, Ботйов, Д.Ценович


Източник
  • Христо Ботев, "Събрани съчинения в три тома", под. ред. на Николай Жечев, изд. "Български писател", София, 1976, код 15 9536172711 / 5506-23-77, т.3, с.225–226


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и страните с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.