Писмо от Христо Ботев до Павел Икономов, 12.04.1875

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Писмо до Павел Икономов, Букурещ, 12.04.1875
Автор: Христо Ботев


Г-н Павле!


Причините, които ме накараха да се отделя от Каравелова, са оние същи българи, кото ме принудиха есенес да почна издаването на "Знаме". В нашата еимиграция ще да произлязат големи промениния. А на тяхното течение аз не можах да устоя. Отсрещните ще да ми помогнат да се сдобия с печатница и ще да бъда в сяко едно отношение техен. Това ви пиша, г-не мой, за да ви наумя, че и вие сте длъжни да ми помогнете барем с оная част доверие, която се изисква за поддържането на "Знаме". Ако се боите да ми изпроводите някоя пара от спомоществования, то кажете г-ну Скарлату да ми изпроводи барем стойността на каленарите (ако са се продали), за да се поддържа в началото. Отнийде не съм приел счупена пара. Поздравлявам ви братски.


Хр. Ботйов


Източник
  • Христо Ботев, "Събрани съчинения в три тома", под. ред. на Николай Жечев, изд. "Български писател", София, 1976, код 15 9536172711 / 5506-23-77, т.3, с.217


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и всички други страни с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.