Писмо от Христо Ботев до Михаил Греков, 30.08.1875

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Писмо до Михаил Греков, Николаев, 30.08.1875
Автор: Христо Ботев
Михаил Греков (1847–1922) е български публицист и национал–революционер.


Брате Гр[еков]


Три деня става вече, откакто съм дошел в Николаев по мисията на Комитетът. Обиколих Киш[и]ново, Одеса и Николаев. Работат ни отива добре. Революцията е готова, пари ще да се съберат и след 5–6 деня ще да чуеш, че цяла България е на оръжие. Букурещ кипи. Каравелов е отстранен от сичко. Земи инициатива и събирай пари, пък ги изпровождай до Минкова. Пушки ще да зема от Одеса.


Сега за мене: аз имам типография, издавам "Знаме", порповядвам бунт. Преди 10 деня в Букур[ещ] имахме голямо събрание из България, из Сърбия (Панайот) и из Румъния; решихме: бунт! Сичко у нас оживява, сичко жертвува. Панайот ще да мине с 2000 души през Сърбия. От Одеса земах Филипа, за да мине през Влашко и още няколко души войводи. Тук наши офицери подават оставка. А в България? О! Там ще да скочи и мало, и голямо. Дадохме им 1000 жълтици за куршум и барут. Емисари за сигнала изпровпдихме 15 [души], с тях е и Стамболов, който цяла зима беше при мене.


Тайна: Цариград ще да запалим на 30–40 места.


Приех последньото ти писмо. Жално ми е много за тебе, но ти можеш да принесеш още голяма полза на България. Събирай пари!


Прегръщам те, целувам те и съм твой


Ботйов


Позравѝ Бояджов и жената му.
Аз тръгвам за Букурещ, и оттам за Петербург. Напред! Напред!
Имаме хора и в Цетина, и в Белград, и в Атина.


Пак твой


Източник
  • Христо Ботев, "Събрани съчинения в три тома", под. ред. на Николай Жечев, изд. "Български писател", София, 1976, код 15 9536172711 / 5506-23-77, т.3, с.229–230''


Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в България, САЩ и страните с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.