Обръщение на Йосиф В. Сталин към съветския народ, по повод победата над фашистка Германия

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето

Другари! Съотечественици и Съотечественички!

Настъпи великия ден на победата над Германия. Фашистка Германия, бе поставена на колене от Червената Армия и войските на нашите съюзници, призна се за победена и обяви пълна капитулация.

На 7-ми май в град Реймс бе подписан предварителен протокол - капитулация. На 8-ми май, представители на Немското Главно Командване в присъствието на Представители на Върховното Командване на Съюзните Сили и Върховното Главно Командване на Съветските Войски подписаха в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май.

Знаейки вълчия характер на немците отдавна, считащи договораите и съглашенията за прости листи хартия, ние нямаме основание да вярваме на думите им. Въпреки това, днес сутринта, немските войски в изпълнение на акта за капитулация, започнаха масово да предават оръжията си и да се предават в плен на нашите войски безусловно. Това вече не е проста хартийка. Това е действителна капитулация на въоръжените сили на фашистка Германия. Вярно, една група войски на територията на Чехословакия все още не е приела капитулацията. Но аз се надявам, че Червената Армия ще я доведе бързо до това усещане.

Сега ние можем с пълно основание да твърдим, че настъпи историческият ден на пълния разгром на Германия, денят на великата победа на нашия народ над германския империализъм.

Свидните жертви, принесени от нас в името на свободата и независимостта на нашата Родина, неизчислимите лишения и страдания, преживяни от нашия народ в хода на войната, напрегнатия труд в тила и на фронта, не отидоха даром и се увенчаха с пълна победа над врага. Вековната борба на славянските народи за тяхното съществувание и тяхната независимост завършиха с победа над немските завоеватели и немските тирани.

Отново над Европа ще се развява великото знаме na свободните народи и мира между народите.

Преди три години, Хитлер всенародно заяви, че в неговите задачи влиза разчленение на Съветския Съюз и откъсване от него на Кавказ, Украйна, Беларус, Прибалтика и други области. Той заяви: "Ние ще унищожим Русия, така че тя никога няма да може да се съвземе". Това бе преди три години. На малоумните идеи на Хитлер никой не трябваше да вярва — ходът на войната ги направи на прах. На дело се получи нещо противоположно на това, за което мечтаеха хитлеровците. Германия бе разбита напълно. Германските войски капитулираха. Съветският Съюз тържествува. Като ние не искаме нито да разчленяваме, нито да унищожаваме Германия.

Другари! Великата Отечествена Война завърши с нашата пълна победа. Периодът на войни в Европа завърши. Започва периодът на мирно развитие. Поздравявам ви с победата, мои скъпи съотечественици и съотечественички!

Слава на нашата героична Червена Армия, отстояваща независимостта на нашата Родина, която завоюва победа над врага!

Слава на нашия велик народ, народ-победител!

Вечна слава на героите, паднали в боя с врага и отдали своя живот за свободата и щастието на нашия народ!

„Обращение тов. И. В. Сталина к народу“

Вестник „ПРАВДА“ четвъртък, 10 май 1945 година

Брой № 111 (9882)