Изявление на сенатор Джон Ф. Кенеди, обявявайки кандидатурата си за президент на Съединените щати

От Уикиизточник
Направо към навигацията Направо към търсенето
Изявление, обявявайки кандидатурата си за президент на на Съединените щати
Автор: Джон Ф. Кенеди
Направено в Американския Сенат на 2 януари 1960 г.

Аз обявявам днес кандидатурата си за президент на САЩ.

Президентството е най-силният пост в Свободния свят. Чрез неговото лидерство може да дойде по-жизнен живот за нашия народ. В него са центрирани надеждите на земното кълбо около нас за свобода и по-сигурен живот. Тъй като в Изпълнителния клон най-съдбоносните решения на този век трябва да се направят през следващите четири години – как да се прекрати или промени обременяващата надпревара във въоръжаването, където съветския напредък вече застрашава самото ни съществуване, как да се поддържа свободата и реда в нововъзникващите нации, как да се възстанови статутът на американската наука и образование, как да се предотврати рухването на нашата фермерна икономика и разрухата в нашите градове, как да се постигне без повече инфлация и безработица, разширен икономически растеж, от който да се облагодетелстват всички американци и как да се даде посока на традиционната ни морална воля, пробуждайки всички американци за опасностите и възможностите, пред които сме изправени.

Тези са някои от реалните въпроси на 1960 г. И на базата на тези въпроси американския народ трябва да направи съдбоносния си избор за своето бъдеще.

В изминалите 40 месеца съм обиколил всеки щат в Съюза и съм говорил с демократи от всички жизнени равнища. Моята кандидатура следователно е базирана на убеждението, че мога да спечеля и номинацията, и изборите.

Вярвам, че всеки демократ, стремящ се към тази важна номинация трябва да е склонен да подложи възгледите си, миналото си и компетентността си на серия от първични съревнования. Аз следователно сега обявявам намерението си да подам участие в нюхемпшърските първични избори и ще обявя плановете си относно другите първични избори, щом датите им за подаване наближат.

Аз вярвам, че Демократическата партия има да извърши историческа функция в спечелването на изборите през 1960 г., сравнима с ролята ѝ през 1932 г. Аз възнамерявам да дам най-доброто от себе се да видя тази победа спечелена.

В продължение на 18 години съм на служба на Съединените щати, първо като военноморски офицер в Тихия океан по време на Втората световна война, а за последните 14 години като член на Конгреса. В последните 20 години съм пътувал в почти всеки континент и страна – от Ленинград до Сайгон, от Букурещ до Лима, От всички това съм развил образ на Америка като изпълняваща благородна и историческа роля като защитника на свободата във време на максимална опасност и на американския народ като уверен, смел и настойчив.

Именно с този образ започвам тази кампания.

Обществено достояние Това произведение е oбществено достояние в Съединените Щати, тъй като е дело на Федералното правителство на САЩ.